Hoe ik Billy kastjes omtover tot paradijselijke verlang-objecten

De Billy kastjes heb ik gekregen. Ze zijn wit, en over smaak valt natuurlijk niet te twisten, maar wit betekent voor mij dat ik een onbedwingbare lust voel om te gaan schilderen. Alsof het kastje een soort maagd is die smeekt om…nou ja…u begrijpt me wel.

Ik krijg het idee om blote mevrouwen te schilderen in Bob Ross achtige taferelen. De laatste maanden heb ik diverse YouTube tutorials gevolgd van Bob Ross. Ik hield nooit zo van zijn werk, wel van hem overigens. Maar van zijn werk was ik niet zo’n fan. Toch…na het volgen van die tutorials ben ik hem zo gaan waarderen. Wat heeft die man veel oog voor dieptewerking en plezier in je werk.

Die dieptewerking is belangrijk. daarmee zie je meer dan dat je ziet. Je weet dat je iets ziet dat verder gaat, achter de horizon verdwijnt er nog een stukje land, of water of wat dan ook. Voor een berg is nog een bomenrij te zien, dus achter die bomenrij moet nog de voet van de berg zijn die je niet ziet. Die bomenrij overigens, is nooit echt een horizontale lijn. Ook die heeft diepte, er zitten gaten in, waardoor je een beetje achter de bomenrij kan kijken, en hij loopt vaak van dichtbij naar ver weg. Dat maakt dat er veel meer is dan wat je ziet. En dat maakt dat het schilderij veel meer is dan dat wat je met je ogen ziet.

Het wakkert verlangen aan (hoe vaak zegt Bob Ross wel niet: ‘It’s your world, you decide’. En dat is het mooie aan Bob Ross, dat je de wereld kan scheppen zoals jij wil dat die eruit ziet. En meer dus.

Zo worden saaie witte strakke zakelijke kastjes opeens de wereld zoals ik die het allerliefste zie: uitbundige natuur waar vrouwen in al hun schoonheid zich veilig en schaamteloos en intens vrij kunnen bewegen. Zoals baby’s zich veilig voelen en het liefst naakt op het verschoningskussen liggen, spelend met hun moeder die ze liefdevol een schone luier geeft en daar lekker lang over doet. Dit zijn volwassen vrouwen, en die belichamen hun vrouwelijkheid in de veilige, uitbundige paradijselijke natuur. De schilderijen ademen vrijheid en veiligheid en uitbundigheid uit. Een wereld waar ik me intens kan ontspannen, een paradijs waar ik helemaal van oplaad.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *